Puunhoito

Puunhoito

Rakennetussa ympäristössä monet puulajit kiittävät runsaasta tilasta ja valon määrästä kasvamalla hyvin voimakkaasti myös sivusuunnassa. Tämä johtaa herkästi myös heikosti kiinnittyneiden oksien järeytymiseen, mikä voi ennemmin tai myöhemmin aiheuttaa oksien tai rungon haarojen repeämisvaaraan. Ongelmat on hyvä tunnistaa varhaisessa vaiheessa. Silloin pienillä leikkauksilla on mahdollista välttää isot vahingot tulevaisuudessa.

 

Rakenneleikkaukset

Piha-, puisto- ja katupuut on kasvatusvaiheessa hyvä tutkia ja rakenneleikata säännöllisesti (2-5 vuoden välein). Näin vältytään isoilta leikkauksilta puun kasvun myöhemmissä vaiheissa. Suurten oksien poistoihin liittyy aina merkittävä riski puun lahottajien ja muiden tuholaisten ilmaantumiselle.

Kysy puidesi leikkaustarpeesta koulutetulta arboristilta ja vältä voimakasta ja/tai turhaa leikkaamista.

 

Vanhojen puiden hoito

Suuriin ja vanhoihin puihin ei isoja leikkauksia tehdä, jollei se ole välttämätöntä. Puun ulkonäköä ja ympäristön turvallisuutta voidaan kuitenkin kohentaa poistamalla kuolleita oksia.

Hoitoleikkauksessa poistetaan myös hankaavia ja huonosti kiinnittyneitä oksia sieni-infektioiden välttämiseksi. Muuten elävien oksien leikkaamista tulisi kuitenkin aina pyrkiä välttämään vanhoja puita hoidettaessa.

Hyvin huonokuntoisia puita voidaan säilyttää ympäristölle riskiä vähentäen kevennysleikkausten avulla. Kevennysleikkauksia tehdään vain turvallisuussyistä, kun toinen vaihtoehto olisi puun kaataminen. Puumainen muoto pyritään kuitenkin arboristin tekemissä kevennyksissä säilyttämään.

Latvustuenta

Repeämisvaarassa oleviin puiden haaroihin voidaan asentaa latvustuenta. Asennamme laadukkaat latvustuentavyöt joko kiipeillen tai nostokoneilla.

 

Tilaa puun hoitotyö 0400 322 135, jari@smp-arboristit.fi